Eerste ZERO-T oplegger voor AB Texel Group


Licht, snel en meer mogelijkheden in losvolgorde veevoer

AB Texel Group heeft de eerste ZERO-T oplegger in gebruik genomen. Een nieuw type oplegger die grensverleggend is op het gebied van inzetmogelijkheden, gewichtsbesparing, handelbaarheid en chauffeursgemak.

AB dots


De ZERO-T wordt ingezet in het veevoertransport. ZERO-T staat voor 'zero tipping' oftewel 'niet kiepen'. Dit unieke kenmerk stelt de chauffeur in staat om te lossen bij harde wind en op plaatsen waar kiepen qua hoogte niet mogelijk is. Belangrijke pluspunten van de ZERO-T zijn het lichte gewicht, de lossnelheid en de mogelijkheden m.b.t. losvolgorde.


De ZERO-T oplegger is ontwikkeld door Priden Engineering en en TVS Europe (voormalig SB Components). De oplegger moest lichter worden dan een sluiskipper, sneller werken en meer mogelijkheden bieden wat betreft losvolgorde. De ZERO-T heeft een volledig aluminium body en weegt 8 ton. Door de bredere losband kan er sneller gelost worden. De oplegger heeft 7 onafhankelijke compartimenten die in willekeurige volgorde kunnen worden geopend en gelost via een klepsysteem. Ook is de ZERO-T geschikt voor het laden van retourstoffen. De enkele of dubbele elektronische VSE-besturing zorgt voor optimale wendbaarheid zodat ook op kleine erven goed gemanoeuvreerd kan worden.
In de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan veiligheid en gebruiksgemak. De oplegger is voorzien van trillers en blazers zodat de chauffeur de bak niet in hoeft om schoon te maken. Daarnaast is er een bordes voorop en een ladder die gezekerd kan worden, samen met een blaaslans om de bak van bovenaf nog extra schoon te blazen met lucht.


AB Texel Group zet de eerste ZERO-T oplegger in voor verschillende klanten in de Benelux en Duitsland. Dennis Wetenkamp, CEO van AB Texel Group: “Doordat de oplegger geschikt is voor het laden van grondstoffen kan de chauffeur 'vol' retour en realiseren we een reductie van lege kilometers. In combinatie met het lichte gewicht betekent dit ook een flinke vermindering van de CO2 uitstoot.” Afhankelijk van de praktijkervaringen wordt de veevoervloot van AB Texel Group verder uitgebreid met ZERO-T opleggers.


Naar overzicht